DIRIGENT

Ronald Dijkstra

Bas-bariton Ronald Dijkstra studeerde aanvankelijk kerkmuziek en kreeg daarna les in de vakken piano, orgel, zang en koordirectie.

Na een aantal jaren bij Rom Kalma zang te hebben gestudeerd, vervolgde hij zijn studie bij Jos Burcksen te Utrecht. De pianostudie zette hij voort bij Mattheus Smits, terwijl hij koordirectie studeerde bij Reinier Wakelkamp en Daniel Reuss.

Als zanger werd Ronald gecoacht door de Nederlandse zangers John Bröcheler en Henk Smit en de Amerikaanse tenor James McCray.

Hij was te horen in vele oratoriumconcerten (passies, cantates) en het Weihnachtsoratorium van Bach, de Messiah van Handel, Die Schöpfung van Haydn, de Messa di Gloria van Puccini,
in requiems van onder anderen Mozart, Fauré en Duruflé en in werken van onder anderen Schubert, Schumann, Brahms, Wolf, Barber en Duparc.

Als operazanger zong hij onder meer te horen in Carmen als Escamillo, in II barbiere di Siviglia als Don Basillio en in de opera Avicenna van Michiel Borstlap, geschreven in opdracht van de emir van Qatar en aldaar opgevoerd.