Ich steh hier und singe

“Ich steh hier und singe” – concerten op 7 en 9 oktober 2022

Concertflyer Podevijn: Ich steh hier und singe

Op vrijdagavond 7 en zondagmiddag 9 oktober 2022 geeft Podevijn weer concerten.

Naast het motet Jesu meine Freude van Bach zijn ook koorwerken van Elgar, Finzi, Whitacre en Wilson te horen.

Podevijn staat onder leiding van Ronald Dijkstra, en dit concert is met medewerking van Wim Dijkstra (orgel) en het Nicolaas Consort (strijkersensemble).

Over het programma

Podevijn opent dit concert met het prachtige motet Jesu, meine Freude van Johann Sebastian Bach, een vijfstemmige vocale compositie op een religieuze, niet-liturgische tekst, ontleend aan de Bijbel − en aan een koraal.
Het motet kan a capella uitgevoerd worden, maar in dit concert kiest Podevijn voor een uitvoering met continuo begeleiding aangevuld met instrumenten die colla parte meespelen, dat wil zeggen zonder zelfstandige partij maar de vocale partijen volgend.
Kenmerkend voor de motetten is dat elk nieuw zinsdeel wordt geïntroduceerd met een eigen muzikaal motief, dat vervolgens door de andere stemmen wordt geïmiteerd.
Van Jesu, meine Freude is geen handschrift van Bach bekend. We weten eigenlijk niet voor wie en wanneer het stuk is gecomponeerd, al is het duidelijk begrafenismuziek uit Bachs eerste tien jaar in Leipzig. De afwijkende bezetting (vijfstemmig in plaats van dubbelkorig) en het ongebruikelijke ‘verknippen’ van de Bijbeltekst kan wijzen op een externe opdrachtgever. Het is Bachs omvangrijkste motet, met maar liefst elf delen. Met het invoegen van een koraalmelodie ondervangt Bach de structuurloosheid en sticht zo een samenhang tussen de onderdelen. Jesu, meine Freude was indertijd een zeer populair protestants kerklied, dat in 1653 werd gepubliceerd op een tekst van Johann Franck en een melodie van Johann Crüger.
Bach bouwt zijn motet op zes coupletten van het koraal en wisselt deze af met vijf teksten uit het achtste hoofdstuk uit de Romeinenbrief van de apostel Paulus. Aan dit motet is dus geen tekstdichter te pas gekomen. De bijbel- en koraaltekst becommentariëren elkaar. De muziek geeft aan dit motet een prachtige symmetrische structuur, omsloten door de delen 1 en 11, waarin de koraalmelodie in zijn eenvoudigste, rechttoe-rechtaan harmonisering klinkt.

Na dit magistrale koorwerk van Bach volgt een door het Nicolaas Consort gespeelde, instrumentale overgang naar het tweede deel van het programma met Engelstalige a capella koorwerken van Edward Elgar en een schijnbaar eenvoudig nieuw koorwerk van de Engelse componist van Fraser Wilson, op een poëtische tekst van William Yeats.

Yeats was een Ierse dichter die de Nobelprijs voor Literatuur won. Het gedicht stamt uit de periode dat hij uitsluitend schreef over mythologie en Ierse legenden. He wishes for he cloths of heaven is een liefdesgedicht, vaak afgekort tot The Cloths of Heaven. Yeats onderzoekt hierin de wens om een geliefde iets te willen geven, en komt uit op de meest wezenlijke gift van alles: het delen van je dromen. Het gedicht drukt ook uit dat liefde een mens kwetsbaar maakt, omdat de persoon die je liefhebt jou pijn kan doen door jouw dromen ruw te vertrappen.

Van Eric Whitacre wordt een vroeg koorwerk uitgevoerd dat eerder op het repertoire van Podevijn stond en tot slot komen twee koorwerken van Gerald Finzi tot klinken, die hij toonzette op poëzie van Robert Bridges. Finzi’s verfijnde Engelse koormuziek uit de twintigste eeuw komt in Nederland niet zo vaak tot klinken. De componist weet op prachtige wijze de poëtische teksten van Bridges te verklanken. Podevijn voert uit Finzi’s cyclus van zeven liederen misschien wel de twee mooiste uit als afronding van het programma. Hoor het water op een zwoele zomeravond kabbelen in een heldere beek en voel de opgetogen emotie die afstraalt van het laatste lied, wat de titel van dit concert nog eens onderstreept: Ik sta hier, met hart en ziel, te zingen!

Podevijn wenst u een inspirerend concert toe en veel luistergenoegen!


Lokaties en data

Vrijdag 7 oktober 2022 om 20:00 uur

De Goede Herderkerk,
Van Boshuizenstraat 420, Amsterdam-Buitenveldert

Zondag 9 oktober 2022 om 15:00 uur

Willem de Zwijgerkerk,
Olympiaweg 14, Amsterdam

De toegang voor het concert bedraagt 15 euro
(alleen contant bij de ingang).


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.